Ukkohalla – Missä se on? Mikä se on?

Oletko ensimmäistä kertaa mökillämme Ukkohallassa vai suunnitteletko vasta mökkilomaa? Monesti jutellessamme tuttujen ja vähän tuntemattomampienkin kanssa Ukkohallasta, monellakaan ei ole oikein selvää kuvaa, missä Ukkohalla oikeastaan sijaitsee ja miten se on Hyrynsalmelle syntynyt.

"Koska ollaan perillä?"

Itse kerron Ukkohallan sijaitsevan noin 90 km Kajaanista pohjoiseen reilusti ennen Rukaa. Matkaa Ukkohallaan kertyy meiltä Kotkasta noin 600 km, Helsingistä 623 km, Turusta 685 km ja Oulusta 178 km.

Ukkohallassa pääset nauttimaan lumisesta talvesta nopeammin. Varsinkin pienten lasten kanssa matkustettaessa ”Koska ollaan perillä?” kysymykseen ei tarvitse vastata niin montaa kertaa, kuin jos määränpää on jossain vielä paljon pohjoisempana.

Pienestä laskettelukeskuksesta Ukkohalla Resort -matkailukeskukseksi

Olemme itse aloittaneet Ukkohallassa mökkeilyn vuonna 1998 ja näistä ajoista alue on kehittynyt huimaa vauhtia.

Olihan alkuvuosina maisemakin aivan eri näköinen. Silloin Ukkohalla oli lähes ainoastaan laskettelukeskus. Nykyään se on paljon muutakin – ”Ukkohalla Resort”.  Alueen harrastemahdollisuudet ovat kasvaneet valtavasti ja tänä päivänä lajeja löytyy laaja valikoima: laskettelu, lumilautailu, murtomaahiihto, moottorikelkkailu, lumikenkävaellus, saunamaailma, ratsastus, maastopyöräily, vaellusreitit, kalastus, polkuveneet, sup-lautailu, wakeboarding, frisbeegolf, marjastus ja sienimaastot, keilailu, kuntosali ja ohjatut ryhmäliikunnat jne. Jotain varmasti unohtui. Harrasteista lisää tietoja Ukkohallan sivuilta.

Hallan Saaga rakentuu.

Hyrynsalmelta löytyy muutakin kuin Ukkohallan matkailukeskus, upeita luontoelämyksiä, Vonkan upea hiekkaranta ja Kaunislehdon Talomuseo sekä kirkkorakennus vuodelta 1786. Tarkempia tietoja Hyrynsalmen matkailukohteista sekä linkit ulkoilu- ja latukarttoihin ja muihin matkailunähtävyyksiin löytyvät Hyrynsalmen sivuilta.

Jos lomallasi haluat tietää enemmän Ukkohallan ja Hyrynsalmen historiasta olen jättänyt asiakkaidemme iloksi mökillemme Ukkohallan 30-vuotisjuhlien merkeissä kootun ”Ukkohalla 1988-2018” teoksen sekä tuhdin, yli 700-sivuisen historiapaketin ”Hyrynsalmen historia” (Huurre-Keränen-Turpeinen). Tätä ei yhden loman aikana varmasti ehdi läpi lukemaan, mutta selailemallakin löytyy paljon mielenkiintoista tietoa. 

Tienvarsikielikoulu ihastuttaa

Ukkohallan 30-vuotisjuhlia vietettiin tammikuussa 2018. Juhlan kunniaksi Ukkohallantien varteen pystytettiin ehkä Suomen ainoa ”tienvarsikielikoulu”. Ukkohallan matkailukeskukseen saapuessasi saat pikakurssiin Kainuun murteeseen uudella tavalla esitettynä. Tämä kurssi ei ole nykyajan digidigiä vaan kurssin voi suorittaa hauskasti vaikkapa lenkkeilemällä alueen ympäri. Autoillessasi pidäthän katseesi tiessä! 

Täydet pisteet ainakin minulta, kukahan tämän idean takana on?

Rinteitä ja latuja valmistellaan juuri nyt hyvää vauhtia ja talvikauden avajaisia vietetään 7.12.2019.

Lämpimästi tervetuloa Aurinko-Saaga 2 mökillemme ja Ukkohallaan rinteiden, latujen, puhtaan lumen ja aidon ympäristön ystävät!

– Tuula

Lumitilanne Ukkohallassa 27.11.2019 aamulla.