Siirry suoraan sisältöön

Lumen syvyys 55 cm paikassa Ukkohalla

  • Blogi

Meille täällä eteläisessä Suomessa jo muutama sentti lunta nostaa mielialaa ja riemastuttaa valoisuudellaan. Pienestäkin määrästä saa aikaan lumileikit ja vaikkapa edes pienen lumiukon. Mutta jos mielii ladulle tai rinteeseen ainakin tähän aikaan vuodesta niin varmimmin lunta löytyy riittävästi vasta Kuopion yläpuolelta ja vielä paremmin Kajaanista pohjoisemmaksi. Meidän Arto suuntasikin viime viikolla lumituskissaan Ukkohallaan kaverinsa K:n kanssa. Matkalla halki eteläisen Suomen lumikentät tulivat vastaan Kajaanin jälkeen, Ukkohallassa lunta oli runsain mitoin yli puoli metriä.

Miksi meidän täällä on niin vaikea käsittää, että vaikka itse rämmimme sateessa ja loskassa, niin esimerkiksi juuri mökkipaikkakuntamme Hyrynsalmi kuuluu Suomen lumivarmimpaan vyöhykkeeseen. Kainuun vaara-alue kerää oikein lumipilviä ja ropsauttaa korkeat hanget tälle seudulle. Siksi ei ole ollut hullumpi idea aikanaan rakentaa juuri Ukkohallan ja Paljakan laskettelukeskuksia näille leveyksille.

Ehkä juuri lumen määrä, joka hätkähdytti ensimmäisellä Ukkohallan retkellämme parikymmentä vuotta sitten, oli tärkein syy alueen valitsemisessa mökkipaikkakunnaksemme. Kotikaupunkimme Kotka sijaitsee aivan meren rannalla ja tänne talvi saapuu usein muuta maata myöhemmin. Myös avoimena vellova meri pitää ilman usein tuulisella säällä raastavan koleana. Juuri siksi rapsakka pakkanen ja luminen talvisää houkuttelevat Ukkohallassa ulkoilemaan huomattavasti enemmän kuin täällä etelässä rähmivä tuuli ja täydellinen harmaus.

Ukkohallan lumitilanteesta saat tarkan kuvan seuraamalla Ilmatieteenlaitoksen lumitilannetietoja. Ukkohallan nettisivuilta löytyvät ajantasaiset tiedot latu- ja kelkkareiteistä: www.ukkohalla.fi.

Tällä hetkellä siis täällä Etelä-Suomessa joudumme etsimään joulumieltä toden teolla harmauden ja sateen keskellä ja toisaalla pohjoisempana vaikkapa mökillämme Ukkohallassa asiakasperhe pääsee nauttimaan joulun ja talven riemuista upeiden hankien keskellä. Meillä haastava perhetilanne tänä jouluna esti joulunvieton Ukkohallan mökillä, mutta onneksi mökki ei joudu nököttämään tyhjillään vaan vakituinen asiakasperheemme pääsi sinne joulun viettoon. Toivottavasti moni muukin on löytänyt juuri idyllisen Ukkohallan joululoman viettopaikaksi. Ehkäpä jo ensi vuonna täältä suuntaa jouluksi Ukkohallaan perheemme 10 hengen voimalla, pienimpien ollessa vasta 1v ja 3 v.

Ihanaa joulun aikaa keleistä huolimatta kaikille!

-Tuula